måndag 10 april 2017

HEMMAGJORDA TORTILLABRÖD, PULLED CHICKEN OCH AVOKADORÖRA


Jag har lov, påsklov! Ett underbart lov, alla lov är i och för sig underbara men vädret på påsklovet är oftast bättre än på typ sportlovet. Nog är det april och vädret kan variera, men så länge det inte snöar och temperaturen kryper upp runt 10-strecket så är jag nöjd. 

Lovet inleddes med middag på Glommens Fiskekrog, vilket i sig betyder att våren är här. Jag åt där fisktacos med sötpotatispommes och en brownie med goda tillbehör. Lyxigt värre att bo så nära en sådan toppenrestaurang. 

Fisktacos och sötpotatispommes


Brownie, chokladjord, blåbärsgelé, blåbärsbavaroise och friterad slånsav.

På lördagen var vi bjudna på 8-årskalas och fick där också en riktigt god middag. Först igår som jag fick laga mat alltså. Då fick slökokaren åka fram igen och den här gången åkte en hel kyckling ner i den.




I den senaste Smakbox fanns dessa två godingar med. BBQ-sås från 
Johnny´s och Garlic paste från Santa Maria. Perfekt i timing för min matlagning, då det i Pulled Chicken nämligen krävs en grillsås. Vitlökspastan gick i den också, då det är gott med vitlök. 

Vill ni också prenumerera på en Smakbox, så kan ni skriva MALINSDINER som kampanjkod och få hela 20% rabatt på er första låda. Efter det kommer det en låda på posten varannan månad, tills dess att ni säger upp den. Ordinarie pris är 199kr per låda, men er första får ni för 159 kronor och värdet på lådorna är mellan 350-450 kronor. 



Pulled chicken
1 hel kyckling
1 gul lök
2 dl BBQ-sås
1 msk garlic paste
1 dl vatten
1 röd chili
salt & svartpeppar

Lägg kycklingen i slökokaren, salta och peppra och lägg klyftad lök runt om. Blanda samman grillsås, vitlökspasta och vatten. Häll över kycklingen och strö över finhackad chili. Sätt igång slökokaren och gå iväg och gör annat roligt under tiden kycklingen tillagas. Tar ca. 3 h. Lyft därefter upp kycklingen och bena ur den. Lägg tillbaka kycklingköttet i slökokaren och dra isär med gafflar. 

Har ni ingen slökokare, går det bra i vanlig ugn. Lägg då i ugnsform med lök runt om och såsen på. Täck med dubbla lager aluminiumfolie och ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 2-3 h. Kycklingen ska, när den är klar, lätt kunna dras isär med två gafflar. 

Avokadoröra
2 avokados
1 msk garlic paste
6 körsbärstomater
1/2-1 röd chili
1/2 lime, saften
2 dl créme fraiche
flingsalt & svartpeppar

Mosa avokadon och blanda ner vitlökspasta, finhackad chili och klyftade tomater. Pressa i lime och vänd ner créme fraiche. Smaka av med salt, peppar och pressad lime. 

Tortillabröd
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk

Blanda samman alla torra ingredienser. Värm mjölken tillsammans med oljan. Mjölken ska vara 37 grader, är den varmare blir bröden inte lika fluffiga. Bakpulvret kan då inte göra sitt jobb. Häll långsamt den varma mjölken över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. Knåda degen på mjölat bord i ca. 2 minuter. Lägg på tallrik och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i ca. 20 minuter. När degen vilat delas den i åtta bitar, som rullas till bollar. Lägg tillbaka på fatet och låt vila i 10 minuter till. 

Kavla därefter ut bollarna till runda tortillabröd. Förvara dem övertäckta fram till dessa ska stekas. 

Stek bröden i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Förvara dem invirade i en kökshandduk i ugnen på låg värme fram tills de ska ätas. 






//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.