söndag 19 mars 2017

LAXPYTT MED TRE GODA KALLA SÅSER


Var tredje månad träffas vi, jag och mina gamla tjejkompisar. Vi har hållit på ett tag, och när vi började var vi faktiskt inom ramen för att kunna kalla oss tjejer. Nu kan det kanske vara mer passande att kalla det för dammiddag. På dessa tillställningar hinner vi gå igenom allt mellan skvaller och sjukdomskrämpor. Så samtalsämnena och när vi rundar av träffarna är inte samma nu som när vi drog igång för många år sedan. "Det är en dag i morgon också" känns som ett passande uttryck.

Vi sparar även pengar varje månad, pengar som ska läggas på en resa. Jag och en brutta som heter Jenny har bestämt och bokat vårens resa. I maj drar vi en långhelg till Palma de Mallorca. Ja, det är lyxigt och jag älskar det! Ser så fram emot några sköna dagar i solen med tapas, cava och sangria. 

Jag vill nu gärna ha era tips på bra och prisvänliga tapasrestauranger och häftiga barer i Palma. Snälla hjälp! Gärna härligt läge och på promenadavstånd från centrala delarna av Palma. 

Men nu tillbaka till gårdagens middag, som blev så j...la god. Fick inspiration till laxpytten från min kära kära kollega Gerd. 




Laxpytt 8 pers
5 potatisar
4 palsternackor
3 morötter
1 kålrot
2 gulbetor
1 knippe sparris
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 knippe dill
5 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2/3 dl timjansolja från Gunnarshög el. olivolja
50 g smör
citronsalt & svartpeppar
1 kg färsk lax i kuber

Skala rotfrukterna och skär i små kuber, 2-3 cm stora. Dela sparris och paprika i bitar. Strimla purjolöken och skölj noga. Lägg sparris, paprika och purjolök åt sidan. 
Lägg alla rotfrukterna och vitlöken i en långpanna, strö över salt och timjan, ringla över olivoljan och klicka ut smöret. Vänd runt allt det gotta. 

Ställ in i ugnen på 220grader varmluft i ca. 30 minuter. Vänd försiktigt runt några gånger under tiden. Var försiktig så att inte alls blir en mosig massa. 



Skär laxen i ca. 5 cm stora bitar. Salta och peppra och bryn laxen i smör och olivolja. Den ska inte bli klar, bara få fin gyllene yta. Lägg i ugnsform och täck med aluminiumfolie. 

Fräs sparris, paprika och purjolök lite hastigt i smör. Salt och peppra lätt. Här vill vi ha kvar spänst och crunch, så håll koll.

När det återstår ca. 10 minuter av rotfrukterna blandas sparrisblandningen i. Samtidigt ställs laxen in i ugnen. Håll gärna koll med termometer, så inte den blir överstekt. Inte högre innertemp än 52 grader. 

När sedan lax och pytt är klar är det bara att lägga upp på stort fint serveringsfat. Först rotfruktblandningen och sedan laxbitarna ovanpå. Toppa med massa hackad färsk dill och ringla gärna över lite citronolja. 


Tre goda kalla såser serverades till laxpytten. Jättegoda alla tre så välj inte bort någon är mitt tips. 

Jag gjorde en gemensam bas på hälften créme fraiche och hälften yoghurt. Sedan blandade jag till de olika såserna. Alla såserna görs med fördel några timmar innan servering. 

Citronsås
2 1/2 dl créme fraiche
2 1/2 dl turkisk yoghurt
skal av 1/2 citron
saft av 1/2 citron
1/2 msk flytande honung
3 krm gurkmeja
citronsalt & svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt i väntan på servering. 

Fetaostkräm
2 1/2 dl créme fraiche
2 1/2 dl turkisk yoghurt
200 g fetaost
flingsalt & svartpeppar

Mixa ner fetaost i yoghurtblandningen. Salta och peppra lätt.

Pepparrotskräm
2 1/2 dl créme fraiche
2 1/2 dl turkisk yoghurt
3 msk riven pepparrot
1/2 msk flytande honung
flingsalt & svartpeppar

Blanda ner färskriven pepparrot i yoghurtblandningen. Tillsätt honung och salt och peppra lätt. 




Ha en skön söndag!


//Malin





1 kommentar:

  1. Härligt att åka på semester kan tyvärr inte ge några tips har inte själv varit där.
    Laxpytten helt i min smak
    Ha de gott
    Kram Milla

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.